Sanda socken

Sanda är en strandsocken med utpräglad lantbruksbygd. Om man börjar från norr väg 140 så börjar socknen redan inne i Västergarns samhälle, sedan följer cirka 8 kilometer fin kust med Kovik, Björkhaga och Vivesholmar ner till Snäckan vid Varvsholm. Sanda gränsar mot Klinte, Hejde, Väte, Mästerby, Eskelhem och Västergarn. Sanda är delat i västra delen, med länsväg 140 vid Kovik/Björkhaga och området vid skolan/kyrkan som är tätort. Sanda är en av de större socknarna på Gotland och här bor 711 personer (2020).

Sanda skola

Här går klasserna 1-3 samt förskola och fritids med barn även från Mästerby, Hejde, Väte och Västergarn. Skolan har en stor härlig skolgård med lekpark och ligger mittemot kyrkan centralt mitt i socknen.

Sanda kyrka

Kyrkan ligger mitt i Sanda socken och ingår i Sanda, Västergarn och Mästerby församling.

Det var biskop Lars i Linköping som 1300 invigde den nybyggda kyrkan i Sanda. Den ersatte en 1200-talskyrka som blivit för liten. Här finns många väggmålningar och ett triumfkrucifix från 1200-talet. Kyrkan restaurerades senast 2020.

Busslinje 10 och 51

Busslinje 10 går kustvägen och linje 51 går genom Sanda tätort flera gånger per dag med turer som passar de flesta pendlare till Visby.

Lant- och skogsbruk

Sanda har dryga 10-talet aktiva jordbrukare varav en med mjölkproduktion. Flera har växtodling eller djuruppfödning och några driver även ett aktivt skogsbruk. Det finns flera hästgårdar med ridhus och en ridskola med lektionsridning.

Sanda såg & tröskförening driver sågen vid Skallbjörk sedan drygt 100 år tillbaka och den är väl utnyttjad av sockenborna och utsocknes.

Näringsliv

Här finns alla sorters företag om man behöver anlita en hantverkare; Byggfirma, Snickare, Kakel & Murning, Elinstallatör, Golvläggare och Målare.

I socknen finns flera entreprenadföretag, Åströms som säljer däck och lantbruksdelar över hela Gotland, Stenhuse gårdsbutik med försäljning av grönsaker, sparris, jordgubbar och våffelkafé sommartid. Det finns även ridskola, smed, hovslagare och hästinridning. Försäljning av honung och loppmarknader hittar du också i Sanda.

Sanda idrottsförening

Sanda IF tränar pärk och varpa vid idrottsplatsen varje vecka under sommaren. Många ungdomar är med och tävlar i Stångspelen och andra idrottstävlingar.

Barn och ungdomsverksamhet:

Svenska Kyrkan har varje torsdag kyrkans barntimmar för barn 4-6 år. Kyrkan har även en barnkör.

4H har aktiviteter varannan tisdag kl 18.00-19.30 för barn och ungdomar från 7 år och uppåt vid Gervaldsgården. Ordförande är Lukas Johansson.

Sanda ridskola vid Sandäskes har lektionsverksamhet för barn och drivs av Mathilde Ahlburg.

Föreningar med mera

I socknen finns också Röda korset med syförening, Kyrkan med kör, Sveriges äldsta syförening EFS missionsförening, LRF, Politiska föreningar, Sanda Såg & Tröskförening samt Koviks fiskemuseum och fiskarförening.

Föreningen Träibatn har verksamhet i Sandas gamla affär vintertid och seglar allmogebåtar i Västergarns hamn under sommaren.

Är man kaffesugen kan man njuta av våfflor vid Stenhuses Gårdsbutik på sommaren eller se på facebook eller Sandpappret när Sanda Kafé har söndagsöppet.

Under våren 1997 tog några initiativ och startade en revygrupp. Den första trevande revyn hölls under Valborg 1997 och sedan dess har den exklusiva Sandarevyn återuppstått varje Valborg.